Personvern

Personopplysninger

Editor




Øverst i editor finnes en rekke funksjoner som sørger for at teksten blir slik bruker ønsker å ha den. Mange av knappene vil nok være umiddelbart gjenkjennelige, siden de er standardiserte i tekstbehandlingsprogrammer.

Selv om mye er likt, så er det en del prinsipper som gjelder nettbasert bruk av editor, som er ganske annerledes enn ved bruk av tekstbehandlingsprogrammer.

Vi anbefaler at du henter deg en kopp kaffe og leser hvert punkt grundig.


Da har du hentet koppen? Bra. Her er en forklaring til hvilke funksjoner vi har i vår editor.

Søk og utskrift


Kikkerten åpner en dialogboks for søk/erstatt. Her kan det søkes etter ord eller fraser i teksten som er lagt inn i editor. Det er også mulig å søke og erstatte ord eller fraser.

Den lille skriveren gjør som forventet. Den åpner dialog for utskrift. Det er innholdet i editoren som da kan skrives ut.


Klipp ut, kopier og lim inn


Saksa klipper ut. Merk ønsket tekst. Ved klikk på saksa kopieres det merkede området til utklippstavla, samtidig som det blir fjernet fra editor. Det kan da limes inn på ønsket sted. Funksjonen er fin dersom man vil flytte setninger eller avsnitt.

Knappen med to små ark kopierer. Den gjør det samme som saksa, men fjerner ikke det markerte innholdet fra editor.

Vi har noen ulike måter å lime inn på. Hvilken innlimingsknapp vi bruker avhengiger av hvor kilden er kopiert fra.

Standard innliming
Det limes inn slik det ble kopiert. Denne knappen er samme som ved bruk av CTRL-V eller CMD-V (mac). Det frarådes å bruke denne innlimingsknappen ved kopiering fra eksterne dokumenter i feks Word.

Lim inn med blå W

Lim inn fra Word. Ved bruk av denne vil editor forsøke å lage fornutftig web-visning av innhold som er kopiert fra et tekstbehandlingsprogram.

Lim inn med sort W
Lim inn fra Word uten fonttype og -størrelse. Denne er fornuftig å bruke dersom du ønsker at skriftstørrelse og -type skal være lik som øvrig tekst i PedIT.

Lim inn som HTML (Ny!)
Denne brukes for å sette inn HTML-kode:
Du ønsker eksempelvis å sette inn en videosnutt, eller annet innhold hvor du har en HTML-kode for innbygging. Tidligere måtte denne settes inn ved å bruke HTML-visningen nederst i editor.

Ved bruk av denne knappen: Sett markøren på stedet hvor du ønsker å bygge inn videoen/elementet. Klikk knappen "Lim inn som HTML". Du vil da få opp et lite vindu, hvor du limer inn koden. Klikk "Sett inn", og innholdet vil vises direkte i editor.

Les mer om dette her.    

Lim inn som tekst (anbefalt)
For å sikre størst mulig kontroll over utseendet på teksten anbefaler vi å bruke denne. Her vil kun tekstinnhold kopieres, uten noen form for formattering. I etterkant kan du da formattere avsnitt, overskrifter, sette inn bilder, m.m. uten å støte på komplikasjoner som følge av at tekst er hentet fra andre kilder.


Angre / gjenta


Her kan det angres eller gjentas ett steg, ved klikk på pila. Ønsker man å angre flere steg tilbake, kan dette velges ved å klikke på den lille trekanten til høyre for pila.


Tekstjustering


Horisontal justering velges ved å markere ønsket avsnitt, og deretter klikke på ønsket justering.


Tekstutseende


Marker ønsket tekst, og velg om teksten skal være halvfet (bold), kursiv, understreket eller gjennomstreket. Det er også mulig å endre tekstfargen og bakgrunnsfargen her.


Teksttype og -størrelse


Merk først ønsket tekst, og velg deretter skrifttype og -størrelse.
Vi anbefaler i størst mulig grad å bruke tekstformattering til overskrifter. Dette beskrives nederst på denne siden.


Liste og innrykk


De to første knappene gir nummerert eller punktmerket liste. Marker først teksten som skal danne listen. Klikk deretter på ønsket type liste.

Innrykk
TAB-knappen virker ikke på nett slik vi er vant til fra Word. For å kompensere for dette har vi en knapp for innrykk. Sett markøren der hvor du ønsker å sette innrykket, og klikk på knappen som peker mot høyre.

Reduser innrykk
Sett markøren ved begynnelsen av innrykket, og klikk knappen til venstre. Da reduseres innrykket.


Sett inn


Bilde
Sett markøren der hvor du ønsker at bildet skal være. Klikk bildeknappen. Da får du opp ditt filområdet i PedIT, og du kan velge dersom du ønsker å bruke bilde derfra, eller om du vil laste opp et nytt bilde fra din maskin. Det er også mulig å skalere bildet til en passende størrelse, velge justering i forhold til tekst, lage ramme på bildet, med mer.

Dokument
Sett markøren der hvor du ønsker at lenke til dokument skal settes inn. Du kan også merke et ord eller en setning som skal fungere som lenke til dokumentet. Klikk deretter på dokumentknappen og velg ønsket dokument fra dine filer i PedIT, eller ved å laste opp fra maskinen din.

Tabell
Sett markøren der hvor tabellen skal starte. Ved klikk på tabellknappen vil du kunne velge antall kolonner og rader som tabellen skal ha, eller du kan bruke en tabellveiviser. Når tabellen er opprettet kan den høyreklikkes for å sette inn rader eller kolonner, eller for å endre tabell- og celleegenskaper.

Lenke
Det kan settes inn -, eller fjernes lenke. For å sette inn lenke, sett markøren der hvor lenken skal være. Du kan også merke tekst som skal være klikkbar. Klikk deretter lenkeknappen. Skriv først inn lenkeadresse, eller velg fil som skal lenkes opp. Feltet "Tekst" er forhåndsutfylt dersom tekst var markert da knappen for sett inn lenke ble klikket. Hvis feltet er tomt, sett inn tekst. Denne teksten er den som vises, som blir klikkbar lenke. Mål avgjør om lenka skal åpnes i samme vindu, ny fane, eller nytt vindu. Ved lenking til eksterne ressurser kan det være praktisk å åpne lenke i ny fane. Øvrige valg kan bare være.
For å fjerne en hyperkobling/lenke, marker lenken og klikk knappen for fjern lenke.

Symbol
Klikk på symbolknappen
(omega) og velg ønsket symbol. Dette blir satt inn der hvor markøren stod, eller erstatter merket tekst.



Ytre ramme og tekstformattering


Den første knappen her setter inn litt luft mellom editorens kant og innholdet.


Tekstformattering (definere overskrifter - anbefalt)
Merk ønsket tekst og velg deretter hva slags overskrift dette er.
Dette er svært nyttig, av flere årsaker.

Ved å definere
overskrifter og tekst så vil nettlesere forstå at det er snakk om overskrifter og normaltekst. Ved bruk av skriftstørrelse og fet skrift, så defineres ingen overskrift, selv om det ser ut som en.

Fordelen ved å bruke denne funksjonen er at man da tilrettelegger for bred bruk, spesielt i forhold til brukere med nedsatt syn. Det blir i tillegg en gjennomgående stil på overskriftene, noe som fører til ryddighet i tekstene.

Formatene kan brukes slik du ønsker, men i grove trekk fungerer de omtrent slik:
H1 - Hovedoverskrift
H2 - Kapitteloverskrift
H3 - Avsnittsoverskrift
Normal - Vanlig tekst