Det er mulig å spille inn en video som introduksjon til forumet. Dette kan være nyttig både som variasjon til en tekstforklaring, og som metode for å skape nærhet mellom elev og lærer.
For å bruke video må du ha en maskin hvor du har webkamera og mikrofon tilgjengelig. Dette er innebygget i de aller fleste bærbare PCer, både Windows og Mac.
Aller først aktiverer vi video ved å sette kryss foran "Bruk video" (*1). Vi venter til siden lastes på nytt.
(*2) Vi velger først om videoen skal vises over eller under "Tekst", altså feltet som er under fanen "Hovedinnhold". Både tekst og video vil uansett vises over selve forumet.
Før vi kan spille inn må vi aktivere lyd og video på din maskin. Klikk på opptaksknappen (*3).
Du vil da bli spurt om det er i orden at PedIT tar kontroll over kamera og mikrofon. Denne tillatelsen gjelder kun det aktuelle videoobjektet som vises. Det er naturligvis helt ufarlig.
Klikk Allow (*4) for å godta. Ofte må denne klikkes to ganger.
Når dette er gjort vil du få en forhåndsvisning av kameraet. Dersom du har hår, sjekk at dette sitter på slik det skal. Finn frem smilet og sjarmen, og klikk rød opptaksknapp (*5) for å starte. Det vil da telles ned fra tre.
Opptaket stoppes ved å klikke på stoppknappen, som vises som en kvadrat. Videoen vil så lastes inn og forhåndsvises. Det er viktig at forhåndsvisningen fullføres før lagring. Dette for å sjekke at innspillingen ble slik den skulle være, og at ikke forstyrrelser på nettforbindelsen dannet hakking i innspillingen.
Når forhåndsvisningen er ferdig vil videoobjektet vises som til høyre. For å gjøre et nytt forsøk på opptak, klikk videoknappen (*6). Ønsker du å se klippet på nytt, klikk playknappen (*7).
Nå kan du gå videre i fanene for å gjøre flere endringer. Lagring er ikke nødvendig før du er helt ferdig.
Sitt nærme mikrofonen. Dersom denne er innebygget i pc'en så er det lurt å sitte nærme denne. Snakk tydelig, direkte mot maskinen. Sørg for at det er stille i omgivelsene rundt deg. Bakgrunnstøy fra oppvaskmaskin, tursyk hund eller skravlete kollegaer fører til et rotete lydbilde som kan gjøre det vanskelig for eleven å forstå det som sies.
Lyssetting er viktig. Sørg for at rommet er godt opplyst. Det er viktig at den sterkeste lyskilden skinner mot ansiktet ditt. Dersom det er mye lys bak deg vil ansiktet bli mørkt. Det er for eksempel ingen god idé å sitte med ryggen direkte mot et vindu. For mye lyssetting direkte på ansiktet vil føre til at du mister den fine brunfargen du pådro deg i ferien.
I eksempelet som vises ovenfor så burde det vært litt mer lys på ansiktet. Kameraet burde også blitt flyttet slik at vinduet bak og lampa i taket ikke ble synlig. Bakgrunnen er rotete, noe som kan bidra til å ta bort fokus fra det som sies. Prøv deg gjerne frem slik at du finner et sted som egner seg til opptak, både i forhold til lyssetting og bakgrunn.
De fleste har i dag tilgang til bærbar pc. Hvorfor ikke ta den med ut? Naturlig utelys, hvor ansiktet er vendt mot sola, gir kjempegod billedkvalitet. Naturligvis gjelder dette så lenge du ikke er i nærheten av en sterkt trafikert vei, eller på dager hvor vinden gir deg horisontal hårsveis. Da vil lydkvaliteten bli dårlig.